Dezafectari
Firma REGA a efectuat lucrari de dezafectare, in conformitate cu procedurile agreate de CNCAN, in vederea recuperarii surselor radioactive din zidaria refractara de la furnalele Nr. 7 si Nr. 8 din cadrul ArcelorMittal Hunedoara.
Operatiunile de dezafectare si recuperare a surselor radioactive folosite la marcarea celor doua furnale, s-au desfasurat in intervalul 2004 – 2007 si au fost realizate in conformitate cu legislatia nucleara in vigoare.
La data inceperii lucrarilor de dezafectare si recuperare surse radioactive, furnalul nr. 7 si respectiv furnalul nr. 8 erau deja partial demolate, dar fara a fi afectata structura de la baza, care era marcata cu surse radioactive.
Activitatea de identificare a surselor radioactive s-a desfasurat concomitent cu dislocarea ordonata a blocurilor carbonice. S-au consultat in permanenta schitele de amplasare a surselor radioactive de la momentul marcarii, identificandu-se astfel pozitia cat mai exacta a sursei radioactive. Cu ajutorul radiodebitmetrelor si contaminometrelor au fost monitorizate in permanenta zonele cu debite ale echivalentului de doza mai mari de 0,30 µSv/h.
Fragmentele continand material contaminat s-au depus in amplasamentul Groapa Skipului, conform autorizatiilor CNCAN sau, dupa caz, au fost pregatite pentru a fi introduse in butoaie in functie de gradul acestora de decontaminare, astfel:
- Sursele radioactive intregi, sursele radioactive topite (difuzate), materialele puternic contaminate, au fost introduse in butoaie si predate in vederea tratarii la SCN Pitesti.
- Materialele si deseurile slab contaminate (care au avut debitul echivalentului de doza la suprafata, mai mic de 5 µSv/h) au fost depuse in Groapa Skipului.
Niciun operator nu a executat lucrari potential periculoase fara a avea in vecinatate alt operator, care sa ii acorde ajutor in caz de nevoie. Nu au fost semnalate incidente si prin urmare nu a fost necesara apelarea la masurile specifice cuprinse in planul de urgenta in caz de incident nuclear si procedurile de lucru in caz de iradiere sau contaminare radioactiva a personalului expus profesional, peste limitele maxime admise.
Prevederile acestui plan de urgenta au fost cunoscute si insusite de personalul de lucru, fiecare operator fiind instruit pentru cunoasterea modului de utilizare a echipamentului de protectie si de prim ajutor, pentru cazurile de urgenta.
Suplimentar, pentru reducerea riscului de contaminare a solului, zona de interventie a fost acoperita cu folie de plastic in doua straturi. La incheierea fiecarei zile de interventie/ decontaminare folia s-a strans, iar deseurile slab contaminate impreuna cu praful si molozul aferent s-au depus in Groapa Skipului.
La intrarea in furnal s-au plasat placute avertizoare "Pericol de radiatii" si s-a interzis accesul persoanelor din populatie.
Lucrarile au fost realizate cu succes, nu au avut loc incedente de natura sa puna in pericol siguranta operatorilor, a persoanelor din populatie sau a mediului.